Autor: 021.rs

Novi Sad
13.08.2021.
07:53 > 07:55
Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je policiji Srbije i Švajcarske na brzoj i efikasnoj reakciji sprečavanja prodaje slike "Blagoveštenski sabor" čuvenog slikara Vlaha Bukovca.
  • Vera

    13.08.2021 14:25
    E.P.
    Badava ste trošili vreme što se depandansa tiče, to je stajalo u zvaničnom saopštenju gore! Nesumnjivo je da je od 1968. dvorac bio pod upravom Muzeja! Ono o nameštaju iz epohe nije baš jasno, ispada da ste mislili na neku Brozovu epohu, ali to zaista nije ni važno, a možete i proveriti! Suština mog komentara bila je da slici prosto nije bilo mesto tamo, nego u zgradi Muzeja! Mislim da je to najvažnije, a, nažalost, jasno se pokazalo da je tako!
  • Kustos

    13.08.2021 13:35
    U muzej je slika ušla legalnim otkupom. Za razliku od današnjeg vremena, tada su muzeji sistematski otkupljivali za svoj fond i imali budžet za to. U Čelarevu je u dvorcu bila muzejska postavka dok taj dvorac nije zapušten i napušten, a sada i predat kao imovina pivare. Kako se tada čuvalo, kako se moglo. A slika je vredna kao istorijski dokument jednog događaja, slikana po litografiji i na njoj se vidi da je to bila narudžbina, profi odrađena ali bez duše. Bilo je u međuvremenu ponuda za prodaju slike, pa su se imaoci povlačili jer bi se policija uplela, tako da za njom postoji poternica Interpola i Švajcarci su znali šta su našli. A naši se sad šlepaju uz njih, kao u jednom aktuelnom krimi slučaju koji ne bih da imenujem, ali će mnogima stvoriti nevolje.
  • Banderaš

    13.08.2021 11:38
    Korupcija/neznanje
    Sada ce Maja Gojkovic da joj organizuje "transport" i nikada je nece pronaci.
  • EvoOvako

    13.08.2021 11:11
    Mnogo je zlobnih komentara
    @Ko je pravi vlasnik - Pravi vlasnik je Muzej Vojvodine. Ne znamo kako se tada otkupljivalo. Ukoliko je "prinudni otkup" - neka je! Ne možemo selektivno vratiti sliku nekome, a žito smo pojeli.
    @Me Gre - Inspektore, zato što su uhapšeni od strane policije, a ne od strane radnika Muzeja! Ili možda da su poslali helikopter po sliku? A '93. i obezbeđenje u depadansu - seti se bede tog vremena ili pitaj roditelje kako se tada živelo.
    @Vera - generalno se slažemo, ali znamo kakvo je vreme bilo tada i koliko se drugačije živelo, razmišljalo.....
  • E.P.

    13.08.2021 10:16
    @muzej etc.
    Očigledno ne znate da je zamak u Čelarevu bio deo rezodencije predsednika SFRJ, tako da to nije bio bilo kakav "depandans", a nameštaj je bio upravo iz te epohe. Krađa se desila kada je haos u državi uzeo maha, 1993. Čuva se u sefu švajcarske policije zato što je tamo pronađena i dokazni je metarijal u postupku. Kada se postupak okonča, biće vraćena. Izgleda da je uvek lakše ostaviti zlobni komentar, nego proveriti činjenice! Kada se ova vest prvi put pojavila, bila je gomila komentara koji su "pouzdano" tvrdili da je vlasnik prodavao sliku. Samo da se piše!
  • Vera

    13.08.2021 09:12
    muzej
    To je sjajna vest, mada je zaista bilo, blago rečeno, nerazumno da se slika takve vrednosti, a i takve tematike čuva u depandansu sa stilskim nameštajem! To samo svedoči da su tadašnji muzejski radnici imali vrlo čudne ideje! Ne verujem da bi i obrazovaniji laik ovakvu sliku stavio uz stolice i komode! I to u depandans! Uz stilski nameštaj epohe išle su i prigodne žanr- slike, kakvih ima valjda dovoljno i nemaju ni takav značaj, ni vrednost kao slika Vlaha Bukovca o jednom od najvažnijih događaja u istoriju Srba u Habzburškoj monarhiji! Nadajmo se da će i ova slika i sve ono blago koje postoji u Muzeju biti bolje čuvano!
  • Me Gre

    13.08.2021 09:02
    Pink Panteraj
    Ako je vlasništvo Muzeja Vojvodine zašto se stavlja u trezor Ciriha. Ovde se sve zamutilo da bi se upecao pravi lopov.Što bi ovako vredna slika bila u Čelarevu bez čuvara? Treba pitati Kusovca on sve zna. Gledao je sa Arkanom sve filmove o Pink Panteru.
  • Ko je pravi vlasnik

    13.08.2021 08:38
    To je pitanje
    Ovde fale detalji priče. Vlasništvo muzeja postala otkupom 1953.... Znamo kako se tad otkupljivalo. U muzeju Vojvodine na nekim slikama još piše prinudni otkup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna